Pa de Can Gich. Recepta amb massa mare.

Recepta pa pages llevat mare Can Gich Casa Rural familia girona

Comencem el dia amb la recepta de pa de massa mare Can Gich, fet també amb molt d’amor.

Nosaltres fem pa cada setmana i estem completament enamorats! A continuació compartim uns vídeos per aprendre a fer la massa mare i la nostra recepta original de pa. Comencem!

COM FER LA TEVA MASSA MARE

Et deixem aquí el vídeo amb el qual nosaltres vàrem aprendre a crear la nostra “massa mare” i amb la qual seguim fent els nostres pans! No és gens difícil, t’animem a provar-ho i recuperar aquesta tradició artesanal.

INGREDIENTS PER A FER EL PA DE PAGÈS

✓ 500 gr de farina
✓ 330 gr d’aigua
✓ 1 cullerada petita de sal
✓ massa mare

INSTRUCCIONS

Nosaltres fem pa cada setmana, que a més de fer-nos gaudir en els esmorzars, dinars i sopars ens permet anar alimentant la massa mare perquè no perdi força. Tenim la massa mare guardada a la nevera, en un pot de vidre tancat però amb un forat a la tapa. Si alguna setmana no fem pa, l’alimentem de totes maneres! És a dir, que repetim el procés del vídeo per a crear-lo en el que aportes nova farina per a la generació de bitxets nous.

Bé, ens posem mans a la “massa”! Agafem la massa mare i afegim 100 grams de farina i 70 gr d’aigua, ho barregem amb compte en un bol gran i una vegada tenim una massa homogènia ho deixem fet una boleta, tapem amb un drap i ho deixem reposar tota la nit.

Primera sorpresa!

Aquí ve una de les primeres sorpreses, l’endemà la barreja ha crescut! Agafem un terç d’aquesta nova massa i la tanquem al pot de vidre per seguir tenint la massa mare per al pròxim pa que fem.

A la resta de massa hi afegim els 500 grams de farina i els 330 gr d’aigua i ho barregem amb compte amb les mans fins que lliguin tots els ingredients. Quan tinguem una massa homogènia, ho deixem posar, només 30 minutets.

Tornem a agafar la massa i la barregem (entre 10 i 15 segons) estirant amb el palmell de la mà i plegant cap a nosaltres sense trencar la massa. Tornem a deixar la massa reposar 30 minuts més, sempre tapant amb un drap el bol on hi sigui la massa.

Posteriorment, afegim la cullerada de sal i tornem a remenar com en el pas anterior, tornem a tapar i ara la deixem entre 4 i 5 hores fora de la nevera.

Aquí, arriba la segona sorpresa! La massa ha doblat el seu volum. Ara deixa la massa en una superfície plana amb compte i estira-la, només per un cantó i cap a tu, tres o quatre vegades, com pots veure en el breu vídeo anterior. En aquest procés el pa agafa tensió. Ara, torna a fer la massa una bola i deixa reposar 2 hores més.

Al forn!

Quan el pa ja faci una hora que reposa, encén el forn a 250º a dalt i baix. Deixa la safata a dins perquè també agafi calor. Quan el forn estigui ben calent (és molt important!), posa una mica de farina sobre del pa i fes-li un o dos talls. Fica’l ràpid al forn, que no es perdi la calor! Ara baixa la temperatura a 220º i forneja durant 30 minuts, només amb la placa de activa. Posteriorment, baixa la temperatura a 200º, activa el forn d’alt i baix i espera 30 minuts més.

Traiem el pa i el deixem refredar sobre una reina. I ara arriba el millor moment, agafar un trosset, mullar-lo bé en oli i gaudir-lo!

TRUCS

Si vols fer un pa més tou, pots posar al forn una safata amb aigua per aportar-li humitat. Si durant la primera mitja hora de cocció es crema una mica per baix, la 2a mitja hora pots donar-li només escalfor a dalt. Juga segons el teu forn i gust.

Has fet pa alguna vegada? Quin és el teu favorit: amb llavors, ceba, panses?

També compartim les receptes al nostre Instagram! Segueix-nos!

Comments are closed.